Aimfors Blogg

I huvudet på en Growth Lead med Erik Andersson | Aimfor

Skriven av Emil Björnius | 2023-sep-04 13:24:18

Hur bör marknadsavdelningar tänka för att få ut maximal effekt av marknadsbudgeten, och vad borde marknadsförare sluta upp med omedelbart? Att jobba som Growth Lead innebär ett behov av att balansera en massa olika discipliner, och är det någon som kan bära upp många olika marknadsföringshattar så är det Aimfors egna Erik Andersson.

Med ett gediget intresse för teknik är det en underdrift att påstå att hans “nördighet” format hans karriärval. Han byggde sin första dator redan som 14-åring, och när kompisarna programmerade miniräknare programmerade han sitt första datorspel i Visual Basic.

Efter gymnasiet hoppade han på ingenjörsprogrammet i datateknik på KTH, men han tyckte det blev lite för teoretiskt, vilket föranledde honom till att istället sikta på en examen inom kommunikation. Kombinationen teknik och marknadsföring var en perfekt plattform, inte minst när marknadsföring idag i mångt och mycket handlar om data och tekniska lösningar.

Innan ödet förde honom till Aimfor jobbade han på Samsung som social media manager och på Savelend som marknadsansvarig & produktägare. Däremellan hann han även med att jobba på ett ad-techbolag inom programmatisk annonsering. Med så bred kompetens är det lätt att fundera på vad Erik är bäst, respektive sämst på, i sin Growth Lead-roll på Aimfor:

– Jag är bäst på att säga ja, och absolut sämst på att säga nej. Jag är generellt duktig på att hitta problem eller varför något inte funkar, och såklart hitta alternativa lösningar. Kan du se problemen utan att också lösningarna är du bara en buzzkill. Och det är ju kreativ problemlösning mycket av mitt jobb handlar om, när våra kunder vill få så mycket bang for the buck som möjligt.

Så, hur ser du till att dina kunder får så mycket bang for the buck som möjligt då?

– Min tumregel är att åtminstone 15 % av budgeten får gå åt till att experimentera. Du har ju alltid dina etablerade kanaler, testa dem för all del – men i de kanalerna kan du också experimentera, höj blicken och testa det okoventionella. Förutom potentiella konverteringar kommer att testa också ge dig en bättre förståelse för din målgrupp.

Erik fortsätter:

– En annan viktig aspekt är att vara konsekvent och enhetlig i dina marknadsföringsaktiviteter. Låt säga att du ska marknadsföra djurförsäkringar. Du gör ett a/b-test och ser att annons A har gått bäst, då måste du se till att webbsidan återspeglar det som funkade i annonseringen. Ta fram en hypotes, testa och tweaka längs vägen. Har du dåliga budskap bränner du pengarna, då kan du lika gärna avstå från marknadsföringsaktiviteten.

Vad borde företag sluta upp med omedelbart?

– Stressa inte igång så att kvaliteten blir lidande. Använd gärna AI, men tänk till så att det blir bra. Sluta tänka bara Facebook eller andra köpta kanaler. Tänk istället på din marknadsbudget på ett mer holistiskt sätt, ibland kanske det är bättre att anställa en säljare och minska marknadsbudgeten, än att avsätta tre miljoner till en årlig marknadsbudget. Se var pengarna gör mest nytta. Sitter du som digital marknadsförare så kanske det inte är så kul att rekommendera att du inte vill köpa något, men ibland är det också rätt sak att göra.

Vad tror du att vi kommer att få se mer av inom digital marknadsföring framgent?

– Jag tror att det kommer skapas fler och fler “svarta lådor”. När jag jobbade med programmatic för några år sedan så testkörde vi kampanjen en vecka, analyserade vilka sidor som presterade, vilka annonser som funkade och optimerade löpande. Jag tror att de stora marknadsföringskanalernas egna algoritmer kommer att få en allt mer framträdande roll, vilket gör att handpåläggningen från marknadsförarna reduceras.

Han avslutar:

– Fördelen med detta är att allt fler kommer att kunna jobba med marknadsföring, den stora nackdelen är att du tappar kontrollen när du inte längre kommer åt samma insikter som när du rattar allt själv. Och kanske att du spenderar mer än du egentligen hade behövt?