Aimfors Blogg

Förbered din hemsida för den nya EU-lagen | Aimfor

Skriven av Emil Björnius | 2024-okt-16 10:09:15

Den 28 juni 2025 träder tillgänglighetsdirektivet i kraft. Det är en ny lag som syftar till att göra fler tjänster och produkter tillgängliga för alla – även personer med funktionsnedsättningar. I den här guiden hjälper vi dig förstå vad tillgänglighetskraven innebär och vad du och ditt företag behöver tänka på – häng med!

Vad innebär tillgänglighetsdirektivet? 

Tillgänglighetsdirektivet, också känt som "Lagen om vissa tjänster och produkters tillgänglighet," gäller redan den offentliga sektorn, men kommer från och med nästa år även gälla privata aktörer. Denna svenska lag är en del av European Accessibility Act (EAA) och syftar till att skapa en enhetlig standard för tillgänglighet inom EU. Det innebär att företag inom EU behöver säkerställa att deras digitala tjänster och produkter är tillgängliga för alla användare. För att inte halka efter är det viktigt att redan nu börja förbereda sin verksamhet för de nya kraven.

Vem berörs av tillgänglighetsdirektivet?

Direktivet påverkar alla företag som är baserade inom EU eller riktar sig till EU-marknaden. Det finns dock vissa undantag. Mindre företag med färre än tio anställda eller som har en årlig omsättning på under 2 miljoner euro omfattas inte av lagen.

Om tillgänglighetskraven innebär en stor förändring av din produkt eller tjänst, eller om de innebär en oproportionerligt stor ekonomisk belastning för ditt företag kan du också undvika att omfattas. Det är dock viktigt att understryka att det helt oavsett är en bra idé att arbeta med tillgänglighet eftersom det inte bara är en fråga om att följa lagen – det skapar också en bättre användarupplevelse för dina potentiella kunder.

Så gör du din webbplats mer tillgänglig

Webbplatsen är ofta den första kontaktytan dina kunder har med ditt företag, och därför är det helt avgörande att den är tillgänglig för alla, oavsett deras funktionsförmåga. Här är några viktiga punkter att tänka på när du uppdaterar din webbplats för att möta de nya tillgänglighetskraven:

Följ WCAG-riktlinjerna

Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) är den globala standarden för webbtillgänglighet. Genom att följa nivå AA i WCAG 2.2 säkerställer du att din webbplats uppfyller de krav som tillgänglighetsdirektivet ställer och att den är tillgänglig för så många människor som möjligt.

Tydlig och enkel navigering


Ett första steg är att se till att din webbplats har en logisk och konsekvent struktur där alla användare enkelt kan hitta det de letar efter. Undvik komplicerade menyer och överbelastade sidor som kan förvirra och som gör det svårt för dina webbplatsbesökare att navigera.

Text och kontrast

Använd tillräcklig kontrast mellan text och bakgrund för att säkerställa att innehållet är läsbart, det är extra viktigt för personer med synnedsättningar. Följ riktlinjer för tillgängliga färgkombinationer och se till att texten kan förstoras utan att layouten bryts.

Alternativ till bilder

Använd alltid alt-texter på webbplatsens bilder så att personer med synnedsättningar som använder skärmläsare kan förstå bildens innehåll. Videor bör ha undertexter och transkriberingar för att vara tillgängliga för personer med till exempel hörselnedsättningar.

Formulär och interaktiva element

Se till att formulären på din webbplats är korrekt märkta och går att fylla i med hjälpmedel som tangentbord och skärmläsare. Ge tydlig feedback om fält fylls i felaktigt och se till att det finns instruktioner som är enkla för alla att förstå.

Responsiv design

Din webbplats bör vara responsiv och fungera lika bra på alla enheter, från datorer till mobiler och surfplattor. Detta säkerställer att alla användare, oavsett vilken enhet de använder, får en bra upplevelse och kan komma åt samma information.

Testa regelbundet

Att göra din sajt tillgänglig är en pågående process. Testa din webbplats regelbundet med olika verktyg och användargrupper för att säkerställa att den fortsätter att uppfylla de senaste tillgänglighetsstandarderna. Involvera gärna användare med olika typer av funktionsnedsättningar för att få en insikt i hur användarvänlig din webbplats faktiskt är.

Vad händer om du inte följer kraven?

Att ignorera tillgänglighetskraven kan bli kostsamt. Företag som inte uppfyller lagen kan bli skyldiga att betala böter på mellan 10 000 och 10 miljoner kronor. I värsta fall kan produkten eller tjänsten tas bort från den europeiska marknaden. För att undvika dessa onödiga kostnader bör du se till att dina digitala tjänster och produkter redan nu följer de nya kraven.

Är du osäker på var du ska börja?

Vi hjälper dig att göra en grundlig tillgänglighetsgranskning eller att bygga tillgängliga tjänster från grunden. Hör av dig till oss så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa just ditt företag.